Enneagram typen

Hieronder staat een overzicht van alle Enneagramtypen die er zijn:

1. De Perfectionist:

De enen zijn gericht op perfectie, zijn niet gauw tevreden en zeggen dat alles altijd beter kan. Ze zijn principieel en idealistisch en houden er hoge normen en waarden op na. Ze zijn kritisch naar zichzelf en anderen. Ze willen alles verbeteren en zijn bang om fouten te maken. Ze zijn goed georganiseerd en zorgen voor logica. Ze onderdrukken hun woede die er soms opeens uitkomt. Ze zijn wijs, realistisch, nobel en hebben een hoog moraal. Enen hechten veel waarde aan regels en structuren.

Kwaliteiten: Gedisciplineerd; Idealistisch; Betrouwbaar; Eerlijk.
Verdedigingsmechanisme: Reactieformatie;
Blinde vlek: Woede / Kwaadheid
Deugd: Geduld/Sereniteit
Fixatie: Perfectie   
Kernovertuiging: Ik ben niet perfect.
Sleutel tot verandering: Het leven is perfect inclusief onvolmaaktheden.

2. De Helper:

Deze is gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht, vriendelijk en warm. Ze hebben het hart op de goede plaats. Ze offeren zich voor anderen op en weten wat een ander nodig heeft, maar niet wat ze zelf nodig hebben. Ze kunnen sentimenteel zijn en willen anderen behagen. Ze willen liefde van anderen door liefde aan anderen te geven. Diep van binnen voelen tweeën een gevoel van eenzaamheid.

Kwaliteiten: Empathisch; Sociaal; Hartelijk; Behulpzaam
Verdedigingsmechanisme: Onderdrukking/Verdringing 
Blinde vlek: Trots  
Deugd:  Nederigheid
Fixatie: Sociale houding 
Kernovertuiging: Ik ben niet goed genoeg.
Sleutel tot verandering: Leer van jezelf te houden.  

3. De Winnaar:

Deze is gericht op succes, is ambitieus, charmant, competent, enthousiast, hebben veel energie en hechten aan status. De winnaar kan goed leiding geven en verliest nooit het doel uit het oog, wil altijd winnen. Ze zijn de workaholics die zich zeer competitief opstellen. Ze maken zich vaak zorgen om hun imago en wat anderen over hen zeggen. Diep van binnen is dit type bang om te falen. De winnaar kan niet tegen zijn verlies, weet wat hij wil, richt zich op succesvol zijn.

Kwaliteiten: Optimistisch; Gedreven; Doelgericht; Besluitvaardig. Verdedigingsmechanisme: Identificatie
Blinde vlek: Bedrog / IJdelheid 
Deugd: Oprechtheid / Eerlijkheid 
Fixatie: Succes   
Kernovertuiging: Ik faal / Ik ben een losser.
Sleutel tot verandering: Leer je eigen authenticiteit omarmen.

4. De Romanticus:

Deze is zeer gevoelig, uiterst creatief, zelfbewust, gereserveerd. Ze zijn emotioneel, eerlijk en persoonlijk en meelevend, maar ze zijn onderhevig aan wisselende stemmingen. Ze voelen de gevoelens van anderen alsof het hun eigen gevoelens zijn. Ze kunnen  zichzelf minderwaardig en kwetsbaar voelen. Ze richten zich op de mooie dingen van leven, zoekt bevestiging in liefde, voelt zich onbegrepen, wil de wereld meer kleur geven. Ze zijn in ieder geval uniek en willen niet gewoon zijn.

Kwaliteiten: Fijngevoelig; Meelevend; Introspectief; Creatief.  
Verdedigingsmechanisme: Introjectie
Blinde vlek: Afgunst / Nijd
Deugd: Evenwichtigheid
Fixatie: Schoonheid (Melancholie) / Bijzonderheid
Kernovertuiging: Ik ben niet om van te houden. Ik krijg niet genoeg liefde.
Sleutel tot verandering: word je bewust van je ware zelf en wees tevreden in het hier en nu. Leer evenwichtig te worden.

5. De waarnemer: 

Waarnemers zijn alert, hebben inzicht en vooral overzicht. Het zijn de waarnemers die zichzelf kunnen isoleren om de zaak van alle kanten te bekijken en dan met een haarscherpe analyse naar voren te komen. Ze zijn rustig, analytisch, onafhankelijk, competent, maar kunnen ook excentriek zijn. Geeft niet om kleding of imago en houden niet van emoties. Het zijn rustige mensen met een visie en ze vallen niet op. Is kort in de communicatie. Alles draait om kennis, wil het leven begrijpen.

Kwaliteiten: Scherpzinnig, Leergierig, Beschouwend, Onafhankelijk.
Verdedigingsmechanisme:  Introjectie  
Blinde vlek:   Afgunst  
Deugd:  Onthechten/Loslaten.
Fixatie:  Hebzucht  
Kernovertuiging:  Ik begrijp het niet.
Sleutel tot verandering:  Leer te weten vanuit je hart i.p.v. uit je hoofd.

6. De Loyalist:

Toegewijd, gericht op zekerheid, betrouwbaar, hardwerkend en verantwoordelijk. Zessen moeten wel goed uitgelegd krijgen wat er van hen wordt verwacht, en wie waarvoor verantwoordelijk is. Ze kunnen onder stress goed werken, terwijl ze daar meteen ook erg over kunnen klagen. Ze zijn trouw en loyaal, maar worden geplaagd door twijfels. Ze hebben problemen met hun zelfvertrouwen en zoeken bevestiging. Ze zijn vaak te voorzichtig en enigszins angstig. Ze zijn gezellig, en hechten veel waarde aan betrouwbare vrienden en collega’s. Ze komen op voor de zwakkeren. Neemt minder graag het initiatief, wil alles graag samen doen.

Kwaliteiten: Alert; Loyaal; Verantwoordelijk; Betrouwbaar.
Verdedigingsmechanisme: Projectie  
Blinde vlek: Angst  
Deugd: Moed  
Fixatie: Zekerheid 
Kernovertuiging: Ik ben angstig en/of Ik ben onzeker.
Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen. Laat je niet leiden door angst of onzekerheden.

7. De Avonturier:

Productief, druk,  altijd optimistisch en spontaan. Zevens hebben legio ideeën en moeten veel opties hebben om goed te kunnen functioneren. Is heel productief en is een charmeur die het avontuur opzoekt. Is gek op uitdagingen en zien weinig problemen wel oplossingen. Ze zijn praktisch, maar hebben niet veel discipline. Het zijn uitstellers van zaken niet ze niet leuk vinden om te doen, maakt dingen niet af. Ze zijn gezellig, leuk en charmant, maar hun impulsiviteit kan hen wel eens in problemen brengen. Geniet van het leven, loopt weg voor pijnlijke momenten. Wil uit veel kunnen kiezen en heeft een stimulerende persoonlijkheid.

Kwaliteiten: Spontaan; Nieuwsgierig; Charmant; Inventief.

Verdedigingsmechanisme: Rationalisatie    
Blinde vlekGulzigheid   Deugd: Soberheid   Fixatie: Plezier 
Kernovertuiging: Ik ben een lege huls. Ik word tekort gedaan.  
Sleutel tot verandering.: Laat soberheid toe en maak verbinding met emoties van jezelf en/of anderen.  

8. De Baas:  

Krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen. Achten beschermen graag anderen, maar hebben een hekel aan zwakte. Het zijn trotse mensen die vaak lichamelijk sterk lijken. Wil graag controle houden over situaties en over zichzelf. Als ze de controle niet krijgen, worden ze confronterend en intimiderend. Ze hebben een klein hartje maar zorgen ervoor dat anderen niet te dicht bij komen. Ze vertrouwen op hun eigen kracht. Kwetsbaarheid en onmacht laat deze niet graag zien. De leiders van het Enneagram.

Kwaliteiten: Onafhankelijk; Actiegericht; Direct; Ruimhartig.
Verdedigingsmechanisme: Ontkenning   
Blinde vlek: Ongeduld  
Deugd: Onschuld Fixatie: Macht
Kernovertuiging: Ik heb geen controle. 
Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en anderen. Laat controle los.

9. De Bemiddelaar:

Makkelijk en stabiel, negens wekken vertrouwen en vermijden ruzies. Het zijn vriendelijke mensen, luisteren naar anderen en hebben begrip voor alle standpunten.   Daarom zijn het vredestichters, maar ze kunnen zelf moeilijk kiezen of ze ja of nee zullen zeggen. Ze zijn spiritueel, begripvol, attent, geduldig en hebben tijd nodig om iets klaar te krijgen.  Ze kunnen wel eens koppig zijn . Ze brengen graag mensen bij elkaar om een conflict uit te praten, maar verdoven zichzelf als er echte problemen in hun eigen leven zijn. Is gezellig en meegaand en wil graag harmonie.

Kwaliteiten: Verdraagzaam; Intuïtief; Diplomatiek; Rustgevend.
Verdedigingsmechanisme: Zelfverdoving  
Blinde vlek: Traagheid / Luiheid   
Deugd: Daadkracht   Fixatie: Harmonie
Kernovertuiging: Ik ben de oorzaak van het conflict. Het wordt een crisis. Het wordt een conflict.
Sleutel tot verandering: Leer actief aanwezig en betrokken te zijn.