Enneatypen

Hieronder staan de beschrijvingen van de Enneatypen. Elk type heeft zijn eigen kwaliteiten en valkuilen. Als je je bewust wordt hoe het in jouw systeem werkt, krijg je de mogelijkheid om betere keuzes te maken.

1. Perfectionist

De perfectionist is gericht op perfectie, is niet gauw tevreden en zegt dat alles altijd beter kan. Ze zijn principieel en idealistisch en houden er hoge normen en waarden op na. Ze zijn kritisch naar zichzelf en anderen. Ze willen alles verbeteren en zijn bang om fouten te maken. Ze zijn goed georganiseerd en zorgen voor logica. Ze onderdrukken hun woede die er soms opeens uitkomt. Ze zijn wijs, realistisch, nobel en hebben een hoog moraal. Enen hechten veel waarde aan regels en structuren.

Fixatie: Perfectie
Kernovertuiging: Ik ben niet perfect.
Verdedigingsmechanisme: Reactieformatie;
Blinde vlek: Woede / Kwaadheid
Deugd: Geduld/Sereniteit
Sleutel tot verandering: Het leven is perfect inclusief onvolmaaktheden.
Goed ontwikkelde perfectionisten zijn: Gedisciplineerd; Idealistisch; Betrouwbaar; Eerlijk.

2. Helper

De helper is gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht, vriendelijk en warm. Ze hebben het hart op de goede plaats. Ze offeren zich voor anderen op en weten wat een ander nodig heeft, maar niet wat ze zelf nodig hebben. Ze kunnen sentimenteel zijn en willen anderen behagen. Ze willen liefde van anderen door liefde aan anderen te geven. Diep van binnen voelen tweeën een gevoel van eenzaamheid.

Fixatie: Sociale houding 
Kernovertuiging: Ik ben niet goed genoeg.
Verdedigingsmechanisme: Onderdrukking/Verdringing 
Blinde vlek: Trots  
Deugd: Nederigheid
Sleutel tot verandering: Leer van jezelf te houden.  
Goed ontwikkelde helpers zijn: Empathisch; Sociaal; Hartelijk; Behulpzaam

3. Winnaar

De winnaar is gericht op succes, is ambitieus, charmant, competent, enthousiast, hebben veel energie en hechten aan status. Enneatype drie kan goed leidinggeven, verliest nooit het doel uit het oog en wil altijd winnen. Ze zijn de workaholics die zich zeer competitief opstellen. Ze maken zich vaak zorgen om hun imago en wat anderen over hen zeggen. Diep van binnen is dit type bang om te falen. De winnaar kan niet tegen zijn verlies, weet wat hij wil en richt zich op succesvol zijn.

Fixatie: Succes   
Kernovertuiging: Ik faal / Ik ben een loser.
Verdedigingsmechanisme: Identificatie
Blinde vlek: Bedrog / IJdelheid 
Deugd: Oprechtheid / Eerlijkheid 
Sleutel tot verandering: Leer je eigen authenticiteit omarmen.
Goed ontwikkelde winnaars zijn: Optimistisch; Gedreven; Doelgericht; Besluitvaardig. 

4. Romanticus

De romanticus is zeer gevoelig, uiterst creatief, zelfbewust, gereserveerd. Ze zijn emotioneel, eerlijk, persoonlijk en meelevend, maar ze zijn onderhevig aan wisselende stemmingen. Ze voelen de gevoelens van anderen alsof het hun eigen gevoelens zijn. Ze kunnen zichzelf minderwaardig en kwetsbaar voelen. Ze richten zich op de mooie dingen van leven, zoeken bevestiging in de liefde, voelen zich onbegrepen en willen de wereld meer kleur geven. Ze zijn in ieder geval uniek en willen niet gewoon zijn.

Fixatie: Schoonheid / Bijzonderheid
Kernovertuiging: Ik ben niet om van te houden / Ik krijg niet genoeg liefde
Verdedigingsmechanisme: Introjectie
Blinde vlek: Afgunst / Nijd
Deugd: Evenwichtigheid
Sleutel tot verandering: Word je bewust van je ware zelf en wees tevreden in het hier en nu. Leer evenwichtig te worden.
Kwaliteiten: Fijngevoelig; Meelevend; Introspectief; Creatief. 

5. Waarnemer

Waarnemers zijn alert, hebben inzicht en vooral overzicht. Het zijn de waarnemers die zichzelf kunnen isoleren om de zaak van alle kanten te bekijken en dan met een haarscherpe analyse naar voren te komen. Ze zijn rustig, analytisch, onafhankelijk, competent, maar kunnen ook excentriek zijn. Ze geven niet om kleding of imago en houden niet van emoties. Het zijn rustige mensen met een visie en ze vallen niet op. Ze zijn kort in de communicatie. Alles draait om kennis en ze willen het leven begrijpen.

Fixatie: Hebzucht  
Kernovertuiging: Ik begrijp het niet.
Verdedigingsmechanisme: Isolatie
Blinde vlek: Afgunst  
Deugd: Onthechten/Loslaten.
Sleutel tot verandering: Leer te weten vanuit je hart i.p.v. uit je hoofd.
Goed ontwikkelde waarnemers zijn: Scherpzinnig, Leergierig, Beschouwend, Onafhankelijk.

6. Loyalist

De loyalist is toegewijd, gericht op zekerheid, betrouwbaar, hardwerkend en verantwoordelijk. Zessen moeten wel goed uitgelegd krijgen wat er van hen wordt verwacht, en wie waarvoor verantwoordelijk is. Ze kunnen onder stress goed werken, terwijl ze daar meteen ook erg over kunnen klagen. Ze zijn trouw en loyaal, maar worden geplaagd door twijfels. Ze hebben problemen met hun zelfvertrouwen en zoeken bevestiging. Ze zijn vaak te voorzichtig en enigszins angstig. Ze zijn gezellig, en hechten veel waarde aan betrouwbare vrienden en collega’s. Ze komen op voor de zwakkeren. Nemen minder graag het initiatief en willen alles graag samen doen.

Fixatie: Zekerheid 
Kernovertuiging: Ik ben onzeker / Ik ben angstig
Verdedigingsmechanisme: Projectie  
Blinde vlek: Angst  
Deugd: Moed  
Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en de mensen om je heen. Laat je niet leiden door angst of onzekerheden.
Goed ontwikkelde loyalisten zijn: Alert; Loyaal; Verantwoordelijk; Betrouwbaar.

7. Avonturier/Levensgenieter

Een avonturier/levensgenieter is productief, druk, altijd optimistisch en spontaan. Zevens hebben legio ideeën en moeten veel opties hebben om goed te kunnen functioneren. Het zijn charmeurs die het avontuur opzoeken. Ze zijn gek op uitdagingen en zien weinig problemen wel oplossingen. Ze zijn praktisch, maar hebben niet veel discipline. Het zijn uitstellers van zaken die ze niet leuk vinden om te doen en maken dingen niet af. Ze zijn gezellig, leuk en charmant, maar hun impulsiviteit kan hen wel eens in problemen brengen. Ze genieten van het leven, maar lopen weg voor pijnlijke momenten. Ze willen uit veel kunnen kiezen en hebben een stimulerende persoonlijkheid.

Fixatie: Plezier 
Kernovertuiging: Ik word tekort gedaan / Ik ben een lege huls
Verdedigingsmechanisme: Rationalisatie   
Blinde vlek: Gulzigheid   
Deugd: Soberheid  
Sleutel tot verandering: Laat soberheid toe en maak verbinding met emoties van jezelf en/of anderen. 
Goed ontwikkelde avonturiers / levensgenieters zijn: Spontaan; Nieuwsgierig; Charmant; Inventief.

8. Baas  

Een Enneatype baas is krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen. Achten beschermen graag anderen, maar hebben een hekel aan zwakte. Het zijn trotse mensen die vaak lichamelijk sterk lijken. Ze willen graag controle houden over situaties en over zichzelf. Als ze de controle niet krijgen, worden ze confronterend en intimiderend. Ze hebben een klein hartje maar zorgen ervoor dat anderen niet te dichtbij komen. Ze vertrouwen op hun eigen kracht. Kwetsbaarheid en onmacht laat dit Enneatype niet graag zien. Het zijn de leiders van het Enneagram.

Fixatie: Macht
Kernovertuiging: Ik heb geen controle.
Verdedigingsmechanisme: Ontkenning  
Blinde vlek:  Ongeduld  
Deugd: Geduld 
Sleutel tot verandering: Heb vertrouwen in jezelf en anderen. Laat controle los.
Goed ontwikkelde Enneatypen baas zijn: Onafhankelijk; Actiegericht; Direct; Ruimhartig.

9. Bemiddelaar

De bemiddelaar is makkelijk en stabiel. Ze wekken vertrouwen en vermijden ruzies. Het zijn vriendelijke mensen, luisteren naar anderen en hebben begrip voor alle standpunten. Daarom zijn het vredestichters, maar ze kunnen zelf moeilijk keuzes maken. Ze zijn spiritueel, begripvol, attent, geduldig en hebben tijd nodig om iets klaar te krijgen. Ze kunnen wel eens koppig zijn. Ze brengen graag mensen bij elkaar om een conflict uit te praten, maar verdoven zichzelf als er echte problemen in hun eigen leven zijn. Ze zijn gezellig en meegaand en willen graag harmonie.

Fixatie: Harmonie
Kernovertuiging: Ik ben de oorzaak van het conflict / Het wordt een crisis/conflict.
Verdedigingsmechanisme: Zelfverdoving  
Blinde vlek: Traagheid / Luiheid   
Deugd: Daadkracht  
Sleutel tot verandering: Leer actief aanwezig en betrokken te zijn.
Goed ontwikkelde bemiddelaars zijn: Verdraagzaam; Intuïtief; Diplomatiek; Rustgevend.