Enneagram wordt gebruikt om inzicht te krijgen in een proces

Het Enneagram is onder meer een typologie en bestaat uit negen punten op een cirkel die onderling met elkaar verbonden zijn. Door je te verdiepen in het Enneagram, ontdek je wat je gedrag is onder stress of spanning en hoe je verandert als je ontspannen bent.

Het Enneagram is een eeuwenoud systeem dat vanaf de vijftiger en zestiger jaar meer bekendheid heeft gekregen in de wereld. Het Enneagram geeft je inzicht in je werkelijke kwaliteiten, je valkuilen, het proces waar je in zit, de hulp die voor je klaarstaat en de weg die je nog te gaan hebt. Het laat je ook zien wat de motivatie van anderen is voor hun gedrag.

Het laat je verder zien hoe jij toegang krijgt tot je volledige potentieel aan talenten en mogelijkheden. Je bent geen type, maar je spéélt een type.

Het Enneagram laat je inzien hoe jij je gelukkiger kunt voelen en hoe je makkelijker kunt communiceren. Het leert je anderen beter in te schatten,  met anderen om te gaan en succes te behalen in wat je wilt.

Het Procesmodel

Het procesmodel van het Enneagram wordt gebruikt om inzicht te krijgen in een proces.

Als je inzicht hebt in je eigen proces van verandering weet je ook beter welke stappen je kunt nemen om verder te komen in jouw proces.

Zoals in alle modellen van het Enneagram bestaat het procesmodel uit negen punten. Je start is op punt 9 waar je ontevreden bent over je huidige situatie. Op punt 1 staande geef je aan wat je wilt bereiken. Op dit punt sta je in verbinding met punt 4 waar je je onzekerheden tegen komt. Als je die overwonnen hebt, kom je op punt 2 en ga je geloven in die veranderingen. Op dat punt heb je ook een verbinding met punt 8 doel bereikt.

Er zijn twee punten in dit proces waarop je echter geen invloed op hebt, maar die wel noodzakelijk zijn om het proces goed te laten verlopen. Dit zijn de punten 3 en 6. Op punt 3 ben je aan het onderzoeken of je doel te realiseren is en je gaat bijvoorbeeld een opleiding doen. Op punt 6 krijg je feedback van anderen die je nodig hebt om je doel te bereiken. Juist door die twee stappen verloopt een proces zelden zoals je het jezelf voorgesteld had.

Op het 4e punt ga je creëren en op het 5e punt ga je al je ideeën  uitvoeren. De moeilijkste stap in een proces is echter de stap van 4 naar 5. Tussen deze beide punten ligt het zogenaamde ravijn. Veel mensen zijn niet in staat om de stap over het ravijn te maken door een gebrek aan zelfkennis en door hun onzekerheden. Het valt niet mee om de ideeën ook daadwerkelijk ten uitvoering te brengen, maar als je je bewust bent wat je tegen houdt, kun je makkelijker die stap maken.

Op punt 6 krijg je feedback en op punt 7 ga je de feedback gebruiken om je doel op punt 8 te bereiken. Op punt 9 kun je gaan genieten van het bereikte doel en de wijze waarop je dat gerealiseerd hebt.

Bij het toepassen van de EIK methode wordt iedere sessie gestart en beëindigd door het inzichtelijk te maken waar jij in jouw proces van ontwikkeling staat.